ΜΑΖΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ : Δύο απεργίες ενάντια στις απολύσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι

Δύο απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Οκτώβρη αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, οι οποίοι, μαζί με την παράδοση σε κομμάτια της ΛΑΡΚΟ στα νύχια μεγάλων επιχειρήσεων, περιλαμβάνουν και την απόλυση όλων των εργαζομένων, πάνω από 1.000. Κορύφωση του εμπαιγμού της κυβέρνησης είναι η αποπροσανατολιστική τακτική που ακολουθεί θέλοντας να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους σε μια συζήτηση «πόσα θα πάρουν για να φύγουν»!

Την πρόταση για δύο 24ωρες απεργίες την έκανε το ΔΣ του Σωματείου με ομόφωνη απόφαση στη μαζική γενική συνέλευση των εργαζομένων, το μεσημέρι, στην πύλη του εργοστασίου.Συνολικά ψήφισαν 410 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 383 ψήφισαν «υπέρ» των απεργιών και μόλις 27 ψήφισαν «κατά».

Το ΔΣ ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας. Όλοι τόνισαν ότι το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θέλει να τους απολύσει όλους, μηδενός εξαιρουμένου. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση παρουσίασε στη συνάντηση την πρόταση για ένα «πακέτο αποχώρησης», το οποίο θα δώσει στους απολυμένους ένα «κοινωνικό ταμείο», που θα… φτιάξει. Στην πράξη πρόκειται για μια αποζημίωση απόλυσης (χωρίς να έχει καθορίσει πόση θα είναι αυτή) που, ακόμα χειρότερα, θα δοθεί σε δόσεις παίρνοντας διάφορα ονόματα «έναντι», «επίδομα εργασίας», «επίδομα επανένταξης στην εργασία» και πάει λέγοντας.

Στόχος να απολυθούν οι 1.079 εργαζόμενοι που δουλεύουν απευθείας στη ΛΑΡΚΟ και πολλοί ακόμα που απασχολούνται σε αυτή μέσω εργολάβων. Έτσι, η κυβέρνηση θέλει να ξεφορτωθεί τα «βαρίδια», τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους προκειμένου πιο εύκολα να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ στα μονοπώλια.

Απορρίπτουμε το πακέτο, συνέχιση λειτουργίας, δουλειά με δικαιώματα

Απέναντι στον κυβερνητικό εμπαιγμό η τοποθέτηση του Παναγιώτη Πολίτη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ήταν ξεκάθαρη: «Απορρίπτουμε το “κοινωνικό πακέτο” γιατί εμείς θέλουμε διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, και της εργασίας μας. Θέλουμε όλα τα κεκτημένα μας». Και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν την πρόταση του Σωματείου για δύο απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Οκτώβρη.

Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης και δείχνοντας τη διέξοδο τόνισε: «Έχουμε το γκρέμισμα κάθε αυταπάτης. Επίσημα συστήνεται “κοινωνικό ταμείο” για να απολυθούμε όλοι! Μετά από 56 χρόνια λειτουργίας βρέθηκε η κυβέρνηση, ο εργοδότης, να βγάλει έξω από τα σύρματα όλους τους εργαζόμενους! Και για να μας ξεγελάσουν μας λένε τι θα μας δώσουν από αυτά που δικαιούμαστε! (…) Το κύριο είναι ότι δεν διασφαλίζεται ούτε μία θέση εργασίας. Και για αυτό στο ΔΣ αποφασίσαμε ομόφωνα να ζητήσουμε εξουσιόδοτηση δύο 24ωρων απεργιών, μία το πρώτο 15νθήμερο του Οκτώβρη και μία στο δεύτερο. (…) Δεν πρέπει να αφήσουμε να σταματήσει ούτε λεπτό της ώρας το εργοστάσιο. Αλλά αν τους αφήσουμε να σταματήσουν το εργοστάσιο, μας βγάλουν έξω από τα σύρματα θα γρατζουνάμε την πόρτα! (…) Από αυτό το εργοστάσιο δεν θα μας βγάλει κανένας. Ντουβάρι με τα ντουβάρια θα γίνουμε!».

Επίσης ζήτησε από τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στα παπαγαλάκια της κυβέρνησης που διαδίδουν στο εργοστάσιο ότι έχει βρεθεί ιδιώτης επενδυτής και ότι είναι διασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας. «Ας βγάλουν ανακοίνωση αυτοί που τα διαδίδουν αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κανένας απολυμένος, όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη»

Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, ο οποίος απευθύνοντας χαιρετισμό σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας και πρέπει να γίνει ολόκληρης της εργατικής τάξης. (…) Εμείς αυτό που θέτουμε ως ζήτημα μπροστά σας είναι ότι ο αγώνας σας, ο αγώνας μας, πρέπει να στοχεύει σε ένα βασικό θέμα “Κανένας απολυμένος, κανένας έξω από τα σύρματα της ΛΑΡΚΟ”, με όποια εργασιακή σχέση και αν έχει. (…) θέλουν να δώσουν τη ΛΑΡΚΟ με διαγραμμένα χρέη, χωρίς εσάς, χωρίς τα δικαιώματά σας. (…) Θα δώσουμε λοιπόν τη μάχη όλοι μαζί. Πρέπει να δυναμώσει η ενότητά σας κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όλων εκείνων που θέλουν να παραδώσουν το φιλέτο που λέγεται ΛΑΡΚΟ σε αυτούς που την εποφθαλμιούν. Να δυναμώσει το μέτωπο με το λαό της περιοχής. (…) Μη τσιμπήσετε στα διάφορα πακέτα που αμολάνε από εδώ και από εκεί, μη τσιμπήσετε στην τρομοκρατία, τη συκοφαντία. Ψηλά το κεφάλι, και εμείς μαζί σας θα δώσουμε τη μάχη όλοι να είστε μέσα από την πύλη».