Παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31-12-2020, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουμε νέα 4ωρη στάση εργασίας ανά βάρδια. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί τις τέσσερις τελευταίες ώρες της κάθε βάρδιας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ       
ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84
ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437
ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164
somatiolarcosel@gmail.com

ΛΑΡΥΜΝΑ 29 Δεκεμβρίου 2020
Αρ. Πρωτ.:   257

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας συνεδρίασε στις 28 Δεκεμβρίου 2020 και συζήτησε στα πλαίσια της  απόφασης της Γενικής Συνέλευσης (18.12.2020).

Παίρνοντας υπόψη ότι: 

 • Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μετά από 56 χρόνια λειτουργίας δεν πήραμε Δώρο Χριστουγέννων.  Είμαστε αντιμέτωποι με την οικογενειακή οικονομική χρεοκοπία.
 • Δεν γνωρίζουμε για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, της εργασίας μας, των εργασιακών δικαιωμάτων μας.  Η Κυβέρνηση μας εμπαίζει. Ζούμε στην ανασφάλεια.
 • Οι εγκληματικοί διαγωνισμοί εκποίησης της ΛΑΡΚΟ «περπατούν». Οι «μνηστήρες»   «τσακώνονται για το ποιος θα πάρει σειρά». Ζητούν παράταση στο «νυφοπάζαρο». «Τσακώνονται» για το ποιος θα  γίνει κάτοχος σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο», σε μια «προβληματική επιχείρηση» όπως αποκαλούσε η Κυβέρνηση  την ΛΑΡΚΟ.
 • Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι  «ακονίζουν τις μασέλες τους»  για την αρπαγή του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας. Η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ «παίζεται» κυριολεκτικά στα ζάρια  και η Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευτεί δημόσια, δεν  κοινοποιεί τι έχετε σχεδιάσει  για τις ζωές μας.
 • Σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι στα 18.000  δολάρια ο τόνος και η ΛΑΡΚΟ μπορεί να προσφέρει 35 εκατομμύρια το μήνα στην Ελληνική οικονομία, εμείς εδώ στη ΛΑΡΚΟ, βιώνουμε καθημερινά την εγκληματική,  συνειδητή, απαξιωτική πολιτική.  Βιώνουμε την πολιτική που έχει  συρρικνώσει την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ στο 15% των δυνατοτήτων της  και παράλληλα  έχει μετατρέψει τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στη ΛΑΡΚΟ, σε άκρως επικίνδυνες. Τόσο ως προς τα μέτρα ασφαλείας, όσο και προς το κλίμα ανασφάλειας και σύγχυσης των εργαζομένων. 

Για τους λόγους αυτούς, ως συνέχεια του δωδεκαμήνου αγώνα που δίνουμε αποκαλύπτοντας ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες δυνατότητες. Αποκαλύπτοντας ότι την ΛΑΡΚΟ την υπερχρέωσαν συνειδητά με στόχο να την εκποιήσουν. Αποκαλύπτοντας ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουμε σε σκληρές συνθήκες κι οι αμοιβές που είχαμε ήταν μικρές και τις έκαναν αμοιβές εξαθλίωσης.  Σε αυτά τα πλαίσια αποφασίσαμε  πως, εάν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2020:

 1. Δεν καταβληθεί έκτακτο επίδομα στο ύψος του μισθού σε κάθε εργαζόμενο για να αποφύγουμε την οικονομική οικογενειακή χρεοκοπία.
 2. Δεν μας ενημερώσουν, όπως έχουν δεσμευτεί δημοσίως,  το τι σχέδια έχουν  για τους εργαζόμενους.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31-12-2020,  οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουμε  νέα 4ωρη στάση εργασίας ανά βάρδια. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί τις τέσσερις τελευταίες ώρες της κάθε βάρδιας. Η κινητοποίηση μας θα έχει έναρξη από τις 31/12/2020 στις 6:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 01/01/2021 στις 6:00 το πρωί.

Καλούμε την Κυβέρνηση:

 • Να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.
 • Να διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
 • Να σταματήσει το έγκλημα.  Να πάρει πίσω τον νόμο εκποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Στα πλαίσια της  απόφασης της Γενικής Συνέλευσης (18.12.2020) και σε αυτήν την βάση,  εφόσον δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση από την πλευρά τους, τον Γενάρη θα πραγματοποιήσουμε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λαμία, με κύριους αποδέκτες της διαμαρτυρίας μας  τους βουλευτές του νομού που εισηγήθηκαν και ψήφισαν τον εγκληματικό νόμο εκποίησης της ΛΑΡΚΟ. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Για αυτά τα αιτήματα ένα χρόνο έχουμε θυσιάσει, όλοι μας, πολλά  μεροκάματα. Πονέσαμε οικονομικά, κουραστήκαμε ψυχολογικά.  Σε αυτά τα δίκια και τίμια αιτήματα εκφράστηκε η αλληλεγγύη από χιλιάδες εργαζόμενους από όλη τη χώρα, δημιουργήσαμε συμμάχους στον τίμιο αγώνα μας, δεν είμαστε μόνοι.  Κάτω από αυτά τα δίκαια αιτήματα στο Δ.Σ. παραμερίσαμε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, ενωθήκαμε σαν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Από την πρώτη στιγμή μηχανισμός προσπαθεί να μας διασπάσει, προσπαθεί να σπείρει στους εργαζόμενους ότι «το σωματείο σας έχει πουλήσει». Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης.  Λάθη μπορεί να έχουμε κάνει, ξεπούλημα  όμως  ποτέ.

Αναφέρουμε όλα αυτά διότι, από το «δηλητήριο» αυτού του μηχανισμού, στην τελευταία στάση εργασίας, μετά από 43 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ μετρήσαμε απεργοσπάστες. Λίγους, αλλά μετρήσαμε. Στο Δ.Σ. αποφασίσαμε πριν πάρουμε καταστατικά μέτρα να επιδιώξουμε την επανασυσπείρωση αυτών των συναδέλφων. Παράλληλα, καλούμε όλους  όσους δεν είναι μέλη, δεν έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα ή για τον έναν ή τον άλλο λόγο διαγράφηκαν στο παρελθόν, να γίνουν ξανά μέλη.

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτοί οι συνάδελφοι, κυρίως είναι «δηλητηριασμένοι» από το μηχανισμό της παραπληροφόρησης. Γι’ αυτό τον λόγο, χωρίς να αναφέρουμε ονόματα, χωρίς να τους βάζουμε απέναντι, καλώντας τους προσωπικά έναν –  έναν και όλους μαζί να έρθουν στο Σωματείο να συζητήσουμε,  περπατάμε μέσα από αυτή την ανακοίνωση σε μία δημόσια επίπληξη. Παράλληλα τους  ενημερώνουμε  και ξεκαθαρίζουμε τα παρακάτω:

 • Με βάση το καταστατικό εάν επαναληφθεί απεργοσπασία θα πρέπει να ενημερώσουμε δημόσια τα μέλη μας για το ποιοι διαγράφονται  από το σώμα. Η ρετσινιά του απεργοσπάστη δεν ξεθωριάζει. Δεν αρμόζει σε έναν τίμιο εργάτη.
 • Διαγράφοντας κάποιος από το σωματείο δεν έχει συνδικαλιστική κάλυψη απέναντι στον εργοδότη και την κυβέρνηση, σε οποιαδήποτε αντεργατική εξέλιξη. Δεν μπορεί να συμμετέχει στις ομαδικές αγωγές και οποιαδήποτε ομαδική νομική διαδικασία κάνουν τα μέλη του Σωματείου.
 • Εσείς θα διαλέξετε. Στην στάση εργασίας θα υπάρχει περιφρούρηση στις πύλες, εάν επαναληφτεί απεργοσπασία είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε ακαριαία καταστατικά μέτρα, μηδενός εξαερωμένου.
 • Θυμίζουμε. Απεργούν όλα τα μέλη. Εδώ που είμαστε δεν υπάρχει απαλλαγή λόγο μελλοντικής συνταξιοδότησης. Δεν υπάρχει υπολογισμός αποζημίωσης των 2 τελευταίων μηνών. Το κατάργησε μέσα στο νόμο για την ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση.

Συνάδελφοι

Το σωματείο δεν είναι κτήμα του Δ.Σ.,  δικό σας κτήμα είναι, δικό σας όπλο. Εσείς επιλέγετε ποιους θέλετε στο Δ.Σ., στις εκλογές.  Σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εκλογές λόγω πανδημίας. Μέχρι τότε σας καλούμε να συσπειρωθείτε γύρω από το σωματείο,  να βοηθήσετε στον αγώνα. Δεν περισσεύει κάνεις. Όλοι μαζί αν συνεχίσουμε να είστε σίγουροι ότι θα μετρήσουμε θετικά αποτελέσματα στο τέλος.

Το 2020 αντέξαμε, αντέξατε.  Αγάντα.

Το 2021 θα συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο, στο τέλος θα κερδίσουμε.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους.

ΓΙΑ  ΤΟ  Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Α. ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ                        Γ. ΚΑΖΑΣ