Κοινοποίηση προς την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και την κυβέρνηση της προκήρυξης νέας στάσης εργασίας στην ΛΑΡΚΟ παραμονή Πρωτοχρονιάς

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ       
ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84
ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437
ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164
somatiolarcosel@gmail.com

ΛΑΡΥΜΝΑ 29 Δεκεμβρίου 2020
Αρ. Πρωτ.: –  256-

Προς:

 1. Ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ
 2. Διεύθυνση ΣΕΛ
 3. Υπουργείο Οικονομικών (υπόψη κ. Σταϊκούρα).
 4. ΥΠΕΚΑ (υπόψη κ. Χατζηδάκη).
 5. Όλους τους κ. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια. 

Ευρεία Κοινοποίηση

Θέμα:   «Προκήρυξη νέας στάσης εργασίας  στην ΛΑΡΚΟ παραμονή Πρωτοχρονιάς»

Κύριοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας συνεδρίασε στις 28 Δεκεμβρίου 2020 και συζήτησε στα πλαίσια της  απόφασης της Γενικής Συνέλευσης (18.12.2020).

Παίρνοντας υπόψη ότι: 

 • Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μετά από 56 χρόνια λειτουργίας δεν πήραμε Δώρο Χριστουγέννων.  Είμαστε αντιμέτωποι με την οικογενειακή οικονομική χρεοκοπία.
 • Δεν γνωρίζουμε για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, της εργασίας μας, των εργασιακών δικαιωμάτων μας.  Εμπαίζεται μαζί μας. Ζούμε στην ανασφάλεια.
 • Οι εγκληματικοί διαγωνισμοί εκποίησης της ΛΑΡΚΟ «περπατούν». Οι «μνηστήρες» που καλέσατε  «τσακώνονται για το ποιος θα πάρει σειρά». Ζητούν παράταση στο «νυφοπάζαρο». «Τσακώνονται» για το ποιος θα  γίνει κάτοχος σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο», σε μια «προβληματική επιχείρηση» όπως αποκαλούσατε την ΛΑΡΚΟ.
 • Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι  «ακονίζουν τις μασέλες τους»  για την αρπαγή του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας. Η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ «παίζεται» κυριολεκτικά στα ζάρια  και εσείς, παρά το γεγονός ότι έχετε δεσμευτεί δημόσια, δεν  κοινοποιείται τι έχετε σχεδιάσει  για τις ζωές μας.
 • Σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι στα 18.000  δολάρια ο τόνος και η ΛΑΡΚΟ μπορεί να προσφέρει 35 εκατομμύρια το μήνα στην Ελληνική οικονομία, εμείς εδώ στη ΛΑΡΚΟ, βιώνουμε καθημερινά την εγκληματική,  συνειδητή, απαξιωτική πολιτική σας. Βιώνουμε την πολιτική που έχει  συρρικνώσει την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ στο 15% των δυνατοτήτων της  και παράλληλα  έχει μετατρέψει τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στη ΛΑΡΚΟ, σε άκρως επικίνδυνες. Τόσο ως προς τα μέτρα ασφαλείας, όσο και προς το κλίμα ανασφάλειας και σύγχυσης των εργαζομένων. 

Για τους λόγους αυτούς, ως συνέχεια του δωδεκαμήνου αγώνα που δίνουμε αποκαλύπτοντας ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες δυνατότητες. Αποκαλύπτοντας ότι την ΛΑΡΚΟ την υπερχρεώσατε συνειδητά με στόχο να την εκποιήσετε. Αποκαλύπτοντας ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε σκληρές συνθήκες κι οι αμοιβές που είχαν ήταν μικρές και τις κάνατε αμοιβές εξαθλίωσης.  Σε αυτά τα πλαίσια αποφασίσαμε  πως, εάν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2020:

 1. Δεν καταβληθεί έκτακτο επίδομα στο ύψος του μισθού σε κάθε εργαζόμενο για να αποφύγουμε την οικονομική οικογενειακή χρεοκοπία.
 2. Δεν μας ενημερώσετε, όπως έχετε δεσμευτεί δημοσίως,  το τι σχέδια έχετε για τους εργαζόμενους.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31-12-2020,  οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν  νέα 4ωρη στάση εργασίας ανά βάρδια.

Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί τις τέσσερις τελευταίες ώρες της κάθε βάρδιας. Η κινητοποίηση μας θα έχει έναρξη από τις 31/12/2020 στις 6:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 01/01/2021 στις 6:00 το πρωί. Το προσωπικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων θα σας επιδοθεί όπως ορίζει ο νόμος.

Σας καλούμε:

 • Υλοποιήστε τα δίκαια αιτήματά μας.
 • Διασφαλίσετε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
 • Σταματήστε το έγκλημα. Πάρτε πίσω τον νόμο εκποίησης της ΛΑΡΚΟ. Υλοποιήστε τις τεκμηριωμένες προτάσεις των εργαζομένων.

Στα πλαίσια της  απόφασης της Γενικής Συνέλευσης (18.12.2020) και σε αυτήν την βάση,  εφόσον δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση από την πλευρά σας, τον Γενάρη θα πραγματοποιήσουμε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λαμία, με κύριους αποδέκτες της διαμαρτυρίας μας  τους βουλευτές του νομού που εισηγήθηκαν και ψήφισαν τον εγκληματικό νόμο εκποίησης της ΛΑΡΚΟ..

ΓΙΑ  ΤΟ  Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Α. ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ                        Γ. ΚΑΖΑΣ