Αλληλεγγύη στο Συνδικάτο Εργατ/λων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας

Αθήνα, 29.03.21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Edilmac» και «Ελληνικός Χρυσός» αποτελούν τους προπομπούς της νέας αντεργατικής λαίλαπας, στην οποία θέλει να σύρει σωματεία και συνδικαλιστές η κυβέρνηση της ΝΔ

Οι επιχειρούμενες απολύσεις του Προέδρου και του Γραμματέα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας για την αγωνιστική δράση τους στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, για τα δικαιώματα των εργαζομένων για αξιοπρεπή διαβίωση και για θέματα υγιεινής και ασφάλειας, ΣΣΕ αλλά και ακύρωση απολύσεων άλλων συναδέλφων τους, φανερώνουν τη λύσσα της μεγαλοεργοδοσίας να ξεμπερδέψει από τους αγώνες των εργατών, με την τακτική της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού.

Οι απολύσεις πάνε χέρι-χέρι με την παράδοση του Ορυκτού Πλούτου στις πολυεθνικές, μαζί με τα προκλητικά προνόμια από όλες τις κυβερνήσεις για να τινάξουν στα ύψη κέρδη και εκμετάλλευση.

Απολύσεις που αποτελούν τη συνέχεια της προστασίας που απολαμβάνουν οι εταιρείες από το υπουργείο Εργασίας και τους μηχανισμούς του για να παραμένουν τα ορυχεία άβατο για τις ελεγκτικές υπηρεσίες, για να μη σηκώσει κανείς εργαζόμενος κεφάλι.

Απολύσεις που επιχειρεί να «ντύσει» σύντομα η κυβέρνηση με το νέο καθεστώς «νομιμότητας» στο ίδιο νομοσχέδιο μαζί με την κατάργηση του 8ωρου, την επιβολή 10ωρης απλήρωτης δουλειάς, τη φίμωση σωματείων και συνδικαλιστών.

Ξέρουν καλά κυβέρνηση, πολυεθνικές και εργολάβοι ότι δεν πρωτοτυπούν. Τα ίδια κάνανε οι «πρόγονοι» τους εδώ και δεκαετίες, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Όσο κι αν προσπαθούν να πλασάρουν σαν «πρόοδο» το τσάκισμα των εργατικών διεκδικήσεων και σύγχρονων αναγκών του λαού, η αλήθεια ούτε κρύβεται, ούτε αλλάζει. Οι «επενδύσεις» και τα κέρδη τους είναι βαμμένα στο αίμα χιλιάδων εργαζομένων, σε βάρος του φυσικού πλούτου της χώρας που λυμαίνονται μια χούφτα παράσιτα.

Οι επιθέσεις αυτές είναι ιστορικά καταδικασμένες.

Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι ούτε εκβιάζονται, ούτε τρομοκρατούνται.

Ο αγώνας όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο.

Γιατί επίθεση στους μεταλλωρύχους είναι επίθεση απέναντι σε όλα τα σωματεία και την εργατική τάξη, είναι επίθεση στην πάλη των εργαζομένων για το δίκιο μας και θα απαντηθεί ανάλογα.

Καλούμε όλα τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να δείξουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας, απαιτώντας να πάρουν εργολάβοι και πολυεθνική πίσω τις απολύσεις και να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ.

 Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ