Ανακοινωση Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ 11/04/2021
ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84
ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437
ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164
somatiolarcosel@gmail.com

Αρ. Πρωτ.: – –

Ανακοίνωση

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου μας όπου συζητηθήκαν τα προβλήματα των εργαζομένων και του εργοστασίου.

Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση.
Οι εργαζόμενοι ζούμε στην οικονομική εξαθλίωση, στην αβεβαιότητα για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, της εργασίας μας, του μόχθου μας. Οι μεγάλες μηνιαίες περικοπές, η κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας, η απώλεια εισοδήματος από τις περικοπές των προσαυξήσεων στις κανονικές άδειες και στην καραντίνα, όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις μεγάλες, έκτακτες οικονομικές απαιτήσεις που επιβάλει ο κορονοϊός, έχουν οδηγήσει σε οικονομική χρεοκοπία όλους τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση, με εκτελεστικό όργανο την ειδική διαχείριση που διόρισε, έχει εγκαταλείψει παντελώς τη ΛΑΡΚΟ. Σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου μπορούν να κάνουν τη ΛΑΡΚΟ κερδοφόρα, αυτή συνειδητά και σε καθημερινά απαξιώνετε. Η μία εγκατάσταση σταματά πίσω από την άλλη, ότι χαλά εγκαταλείπεται. Οι συνθήκες εργασίας έχουν ξεπεράσει τα όρια του κινδύνου, είναι θανατηφόρες. Αν δεν προχωρήσουν άμεσα επισκευές και η επαναλειτουργία του εργοστασίου, αυτό θα σταματήσει από μόνο του, ενώ, ο κίνδυνος για σοβαρά εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, μέρα με τη μέρα μεγαλώνει.

Η ειδική διαχείριση δηλώνει ότι «δεν έχει καμία αρμοδιότητα να συμμαζέψει την κατάσταση», δηλώνει ότι «διορίστηκε από την κυβέρνηση για να εκποιήσει τη ΛΑΡΚΟ». Έφτασε στο σημείο να μας κοροϊδεύει μπροστά στα μάτια μας. Την ώρα που είχε εγκριθεί χρηματοδότηση για τη ΛΑΡΚΟ, αυτή μας έλεγε ότι «δεν της δίνουν χρήματα και θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα». Η κυβέρνηση επικροτεί την ειδική διαχείριση που φέρνει εις πέρας το ρόλο που της ανάθεσε και την ίδια στιγμή της «κάνει πλάτες». Ακόμη περιμένουμε τις απαντήσεις που δεν έδωσαν μπροστά στον υπουργό οικονομικών, το πώς δηλαδή έχουν εκτινάξει το κόστος στις «20.000 ευρώ τον τόνο». Που πάνε τα λεφτά των εργαζομένων και του «Ελληνικού λάου», όπως λένε(;).

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει με την αγωνία των εργαζομένων. Από τον Σεπτέμβριο περιμένουμε να μας απαντήσουν γραπτώς και επίσημα το τι έχουν σχεδιάσει για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Από Δευτέρα σε Παρασκευή και από Παρασκευή ξανά Δευτέρα. Ο υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας για ακόμη μία φορά έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Οι δεσμεύσεις του για συναντήσεις με τους εργαζόμενους αποδείχτηκαν φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες.

Η τοπική διεύθυνση, με κατεύθυνση της Κυβέρνησης και της Ειδικής διαχείρισης με το μόνο που ασχολείται είναι το πως δεν θα μας πληρώσουν τις προσαυξήσεις στις κανονικές άδειες, θα μας επιβάλλουν μία ώρα παραπάνω εργασία κάθε μέρα, θα κόψουν από τους εργαζόμενους τις ειδικές άδειες, το πώς θα στέλνει επιστολές στο Σωματείο και θα λέει ότι μας έχουν χορηγήσει γάλατα, άρβυλα, φόρμες, αντισηπτικά. Τι να πούμε… Είναι να κλαις από τα γέλια!

Όλα τα κάνουν με εντολές από την κυβέρνηση. Δοκιμάζουν στη ΛΑΡΚΟ αυτά που θέλουν να ψηφίσουν αύριο. Η κυβέρνηση έχει βάλει «μπρος τις μηχανές» και ετοιμάζεται να πάει για ψήφιση την κατάργηση του 8ωρου, το υποχρεωτικό για τον εργαζόμενο 12ωρο (χωρίς να πληρώνετε), την κατάργηση των προσαυξήσεων τις Κυριακές και τις αργίες, την κατάργηση των απεργιών, την κατάργηση των σωματείων, την κατάργηση στο δικαίωμα να διεκδικείς. Ετοιμάζεται να κατεβάσει για ψήφιση αυτό το έκτρωμα προκλητικά, ενόψει του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, της ημέρας δηλαδή που οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο τιμούν με απεργία τους πρώτους νεκρούς, το πρώτο αίμα που χύθηκε πριν 140 χρόνια, για να καθιερωθεί το 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ύπνο, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο.

Έχουν την ευθύνη για την κατάντια της ΛΑΡΚΟ και για την οικονομική μας χρεοκοπία. Δεν θα τους αφήσουμε να μας εξοντώσουν. Με όπλο την ενότητα, την συσπείρωση και την αλληλεγγύη, με παρακαταθήκη τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε μέσα σε αυτό το χρόνο συνεχίζουμε. Προετοιμάζουμε νέες κινητοποιήσεις. Τους χρωστάμε μία επίσκεψη στα σπίτια τους.

Σε αυτή τη βάση το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας αποφάσισε την επιδίωξη συντονισμού με τα άλλα σωματεία έτσι ώστε να αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις. Το συντονιστικό θα γίνει την Πέμπτη 15/4/2021 .

Ο κορονοϊός χτύπησε αλύπητα την περιοχή μας, αλλά δεν μπορούμε να κάτσουμε με «σταυρωμένα χέρια». Διεκδικούμε:
Nα σταματήσει η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, να επισκευαστούν οι εγκαταστάσεις και να μπει σε πλήρη λειτουργία
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος ενός μισθού τώρα. Ενάμιση χρόνο δεν έχουμε πάρει 2 επιδόματα αδείας, ένα δώρο Χριστουγέννων, ένα δώρο Πάσχα και μπροστά έχουμε πάλι Πάσχα. Ένα χρόνο τώρα, εκτός από αυτά έχουμε χάσει πάνω από το 25% στις μηνιαίες αποδοχές μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας με νέες ανακοινώσεις και στην πύλη του εργοστασίου. Στο επόμενο διάστημα θα αναλύσουμε το τι σχεδιάζουν να ψηφίσουν με το νέο εργασιακό νόμο στη Βουλή. Δεν έχει καμία κυβέρνηση το δικαίωμα να μας οδηγήσει δύο αιώνες πίσω.

Θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος. Γονατίσαμε οικονομικά, αλλά δεν θα προσκυνήσουμε την εγκληματική πολίτικη τους. Θα κοιμούνται και θα βλέπουν εφιάλτες τους αγώνες μας. Θα ακούν ΛΑΡΚΟ και θα τρέχουν, στο τέλος εμείς θα είμαστε οι νικητές.

ΓΙΑ  ΤΟ  Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Α. ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ                        Γ. ΚΑΖΑΣ