Την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 όλοι και όλες συμμετέχουμε στην τετράωρη στάση ανά βάρδια και στη γενική συνέλευση του σωματείου μας που θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί στο προαύλιο των λεωφορείων του εργοστασίου

Ε.Α.Μ.                           ΛΑΡΚΟ  30 Απριλίου 2021

Μία από τα ίδια η Κυβέρνηση. Εμπαιγμός και «άγιος ο Θεός».

Απορρίπτουμε την κυβερνητική παγίδα. Καμία υποχώρηση από τις μέχρι τώρα αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων μας που υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας.

Την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 όλοι και όλες συμμετέχουμε στην τετράωρη στάση ανά βάρδια και στη γενική συνέλευση του σωματείου μας που θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί στο προαύλιο των λεωφορείων  του εργοστασίου.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Την Μ. Τρίτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ και του υπουργού εργασίας κ. Χατζηδάκη. Αυτό που μας είπε ο κ. Χατζηδάκης είναι, το ίδιο με αυτό που μας είχε πει η κ. Στρατηνάκη, το ίδιο με αυτό που μας έχει πει ο κ. Σταϊκούρας κτλπ κτλπ.

Αρχικά, ο  κ. Χατζηδάκης  μας ξεκαθάρισε ότι «από αυτά που έχει σκοπό να κάνει η Κυβέρνηση στην ΛΑΡΚΟ , κάποιοι εργαζόμενοι δεν θα πηδάμε από τη χαρά».  Ξεκίνησε λέγοντας μας «θα τα πούμε όλα ανοιχτά, γι αυτό άλλωστε είναι μια τηλεδιάσκεψη μόνο με συνδικαλιστές της Ν.Δ.». (σε αυτό το σημείο διαπίστωσε ότι ήταν τηλεδιάσκεψη με σωματεία). Στην συνέχεια (μαζεμένος) μας  είπε,  ότι «το project για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους  είναι 35 εκατομμύρια ευρώ για το 2021». Σε συγκεκριμένη ερώτηση όμως,  μας είπε ότι «δεν γνωρίζει το ύψος του ποσού που θα δοθεί στους εργαζόμενους,  στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας» είπε (τρεχαγυρευόπουλος δηλαδή).  Για ακόμη μία φορά ειπώθηκε ότι δεν διασφαλίζουν την συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και των θέσεων εργασίας. Μας απολύουν όλους.  «Πιστεύουν πως κάποιοι θα απορροφηθούν στον επόμενο, με όρους που θα καθορίσει ο επόμενος, εάν και εφόσον υπάρξει επόμενος».  «Κάποιοι θα μπούνε σε πρόγραμμα μέχρι να πάρουν σύνταξη,  οι υπόλοιποι θα μπούμε στο ταμείο ανεργίας και σε διάφορα προγράμματα ευρέσεως εργασίας».  Άφησε να εννοηθεί  ότι μας κάνουν χάρη και θα μας αποζημιώσουν. Δεν μας είπε το ποσό  των αποζημιώσεων, το τι θα γίνουν αυτά που μας έχουν κλέψει και μας χρωστούν  ως εργοδότες και πολιτικοί προϊστάμενοι της ΛΑΡΚΟ (π.χ ασφαλιστήρια συμβόλαια, προϋπηρεσία εργολαβιών και ΔΠΥ κ.α). Δεν απάντησε το τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες.  Στο τέλος, μας κάλεσε να κάνουμε προτάσεις σε αυτή τη λογική. Μας κάλεσε να προτείνουμε το «πώς θέλουμε να μοιραστούμε την πίτα που μας δίνει η κυβέρνηση, αν θέλουμε να πάρουμε όλοι αυτό που μας αναλογεί (όχι αυτό που μας χρωστούν)  ή κάποιες κατηγορίες εργαζομένων λιγότερα και άλλοι περισσότερα γιατί θα μείνουν άνεργοι σίγουρα λόγω ηλικίας».  

Δηλαδή μας κάλεσε να του προτείνουμε το πώς και ποιοι θα απολυθούμε, να του χαρίσουμε τους μόχθους που μας χρωστούν με αντάλλαγμα «μια πίτα», να του προτείνουμε το πώς θα κανιβαλιστούμε για να μοιράσουμε τα ψίχουλα της εξαθλίωσης.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Το περιεχόμενο της συζήτησης ηταν άλλος ένας εμπαιγμός από την πλευρά της Κυβέρνησης προς τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ. Στόχος της ήταν, είναι και θα είναι, να διασπάσει τους εργαζόμενους, να τους βάλει στο τραπέζι κάτω από το δικό της σχέδιο, να μας κάνει συνενόχους στις απολύσεις μας, στην  καταστροφή μας.

Το «μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο». Η κυβέρνηση βιάζεται, θέλει να περπατήσει τους διαγωνισμούς,  θέλει να σουλατσάρει τους ενδιαφερόμενους μνηστήρες στα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, θέλει να απαλλαγεί από το «βαρίδι» που λέγονται εργαζόμενοι. Όπως ειπώθηκε στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη με τον ΥΠΕΝ «δεν θέλει αναταράξεις περπατώντας στη δεύτερη φάση του διαγωνισμών».

Η Κυβέρνηση, ποντάροντας στην Πανδημία και στις απαγορεύσεις μας είχε προκαταβολικά καταδικασμένους, γι’ αυτό, παρά τις δεκάδες επιστολές και τηλεφωνήματα, δεν απαντούσε στην αγωνία μας.

Η απόφαση που ανταποκρινόταν στα συμφέροντα μας ήταν αυτή των σωματείων της ΛΑΡΚΟ να προκηρύξουν απεργία για τις 6 Μαΐου και άνοδο στη Λαμία. Ήταν η απόφαση  να μπουν  μπροστά τα ειδικά προβλήματα που έχουμε στη ΛΑΡΚΟ, «το έκτακτο οικονομικό επίδομα, η διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων» και να ενώσουμε τις φωνές μας με άλλα σωματεία  και εργαζόμενους. Ήταν η απόφαση ολοι  μαζί  αυτή τη μέρα να τιμήσουμε τους νεκρούς της τάξης μας, την 1η ΜΑΗ,  να υπερασπιστούμε το οκτάωρο, να δείξουμε την αντίθεση στο νέο εργασιακό έκτρωμα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση. Αυτή η απόφαση ανάγκασε την κυβέρνηση να μας καλέσει σε τηλεδιασκέψεις.

«Λιτοί και δεμένοι, Θεοί και δαίμονες έπεσαν σαν τα σκυλιά» και πίεσαν συνδικαλιστές των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ να μην απεργήσουμε στις 6 Μαη. Στόχο είχαν να μην απεργήσουμε ξανά  στην ΛΑΡΚΟ, να μην ανέβουμε στην ΛΑΜΙΑ, να γίνει διάσπαση μεταξύ των εργαζομένων και μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, να σταματήσουν για πάντα οι κινητοποιήσεις στη ΛΑΡΚΟ. 

Η ταλάντευση που έδειξαν στις πιέσεις αυτές  εκλεγμένοι συνδικαλιστές  έδωσε το περιθώριο στην κυβέρνηση να μας οδηγήσει σε άλλη μία συνάντηση εμπαιγμού. Ενώ είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με τον ΥΠΕΝ  και του είχαμε δώσει τα αιτήματα που θα θέλαμε να απαντηθούν στην τριμερή συνάντηση που είχε κανονιστεί για τη Μ. Τρίτη όπου θα συμμετείχαν ο υπουργός εργασίας, ο υπουργός οικονομικών και ο ΥΠΕΝ, μετά την ταλάντευση, η τριήμερη έγινε μονομερή. Έτσι τα αιτήματα που είχαμε δώσει στον ΥΠΕΝ δεν απαντήθηκαν ποτέ. Για το έκτακτο οικονομικό βοήθημα ο κ. Χατζηδάκης μας είπε «δεν γνωρίζει κάτι, αλλά γνωρίζει ότι σε τέτοιες επιχειρήσεις δεν δίνονται επιδόματα, αυτά είναι  του υπουργείο οικονομικών». Για την πορεία των διαγωνισμών μας είπε «δεν έχει ενημερωθεί αλλά περιμένουν να ξεκινήσει η δεύτερη φάση». 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Μετά από την τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου. Παρα των ξεκάθαρο εμπαιγμό της Κυβέρνησης, ήρθε εισήγηση από την ΔΑΚΕ   να μην απεργήσουμε στις 6/5. Οι δύο συνδικαλιστές του ΕΑΜ, ο Γραμματέας του σωματείου και ο συνδικαλιστής του ΕΑΚ  έμειναν σταθερή στη θέση τους, δηλαδή στις 6/5  πρέπει να απεργήσουμε και να ανέβουμε Λαμία. Ο συνάδελφος που είναι εκλεγμενος ως ανεξάρτητος ( ΑΝΕΚ) στήριξε την εισήγηση της ΔΑΚΕ, ένω ο συνάδελφος που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΔΑΚΕ και έχει δημιουργήσει το συνδυασμό Ένωση έμεινε ουδέτερος, πρότεινε να πάμε στην Πύλη.  Για να δείξουμε ότι για εμάς  δεν ήταν πρόβλημα η ημερομηνία για την 1η  Μάη αλλά η υποχώρηση στις πίεσης της  Κυβέρνησης –  ΓΣΣΕ,  προτείναμε να υιοθετήσουμε την 4/5 αλλά να πάρουν πίσω την εισήγηση, να μην αναστήλουμε την6/5, να ανέβουμε Λαμία. Δεν το δέχτηκαν οι συνάδελφοι που ηταν υπέρ της εισήγησης.

Στο πρόβλημα  αδιεξόδου ήρθε νέα εισήγηση  για απεργία στις 4/5 και τετράωρη στάση με γενική συνέλευση στις 6/5. Συμφωνήσαμε με ένα και μοναδικό σκεπτικό. Να μην περάσει η υποχωρητική ταλάντευση που έδειξαν μέλη του Δ.Σ,  στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι να δώσουν εντολή να συνεχίσουμε τον αγώνα.

Η στάση εργασίας πρέπει να έχει καθολική συμμετοχή και η Γ.Σ απαρτία από όλες τις βάρδιες.  Θα πρέπει να βγει ξεκάθαρο το μήνυμα: «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στις απολύσεις μας. Δεν δεχόμαστε το ρίσκο της πολιτικής που οδηγεί στο κίνδυνο να μη συνεχίσει η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, να χαθούν  οι θέσεις εργασίας». 

Η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες προοπτικές, τις έχουμε αναδείξει,  αποδεικνύονται από το ενδιαφέρον των έξι μεγάλων κολοσσών του κλάδου. Τις θέσεις των εργαζομένων για την προοπτική της ΛΑΡΚΟ προς όφελος των ίδιων και όλου του ελληνικού λαού επίσης τις γνωρίζει η Κυβέρνηση.

Δηλώνουμε την ειλικρινή διάθεση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου με την Κυβέρνηση και με κάθε αρμόδιο έτσι ώστε να διασφαλιστεί από τώρα η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, είτε αυτό είναι το δικαίωμα στην εργασία, είτε αυτό είναι η καταβολή του συνόλου των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί από την εργασία μας  σε αυτή  με  εργοδότες τις Κυβερνήσεις.  

Δεν λέμε όχι στον διάλογο. Λέμε όχι στον εμπαιγμό. Τα λόγια τα παίρνει ο αέρας. Τα γραπτά μένουν. Λέμε όχι στις προτάσεις που θα φέρουν κανιβαλισμό. Να μας στείλουν γραπτώς το τι ακριβώς έχουν σχεδιάσει, για να εκτιμήσουμε και να τοποθετηθούμε. 

Κρατήσαμε άμυνα 17 μήνες. Τώρα που η κυβέρνηση βιάζεται,  εμείς γιατί να την εξυπηρετήσουμε; Τώρα που είναι η ώρα της αντεπίθεσης, γιατί να την αφήσουμε να τελειώσει  ανεχόχλητη το έγκλημα; H Γ.Σ να αποκλείσει την καταθέσει προτάσεων, αν γραπτώς και συγκεκριμένα δεν τοποθετηθεί η Κυβέρνηση.

Αν οι εργαζόμενοι υποχωρήσουν και κάνουν προτάσεις στην βάση του πλαισίου της Κυβέρνησης,  τότε θα έχουν μπει στην παγίδα της αναμονής απαντήσεων, δεν θα κινητοποιούμαστε,  δεν θα έχει πρόβλημα  , η τελική απάντηση που θα μας δώσει,  θα είναι λυμένες αποφάσεις στην βάση της εισήγησης που έκανε ο υπουργός. Με απολύσεις, με πετσόκομα. Η Γ.Σ να αποφασίσει ορίζοντας συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στο Μάη, την άνοδο στην ΛΑΜΙΑ.

Εδώ θα μας βρουν οι επενδυτές τους.  Στην εργασία μας, στο σπίτι μας, στην ζωή μας. Εδώ που χάσαμε 80 αδέλφια μας, που αρρώστησαν εκατοντάδες. Ντουβάρι, με τα ντουβάρια, μέχρι το τέλος. Μέχρι την νίκη. Σε αυτή την βάση  στο Δ.Σ 5/5/2021 θα επιδιώξουμε  να καταλήξουμε σε   μια πρόταση για την Γ.Σ και σε κάθε περίπτωση τον λόγο εχει η Γ.Σ.

ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ.

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΑΣ. ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ.

Πολιτης παναγιωτης
Παρασκευας Ζυγογιαννης