ΛΑΡΚΟ : Ανακοίνωση του Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου “Καμία εμπιστοσύνη σε παλιούς και νέους εργοδοτικούς – κυβερνητικούς συνδικαλιστές”

Ενόψει των εκλογών στο Σωματείο της ΛΑΡΚΟ και της προσπάθειας κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών να εμφανιστούν με νέα προβιά ως δήθεν ανεξάρτητοι, από το Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο κυκλοφόρησε η παρακάτω ανακοίνωση: 

«Καμία εμπιστοσύνη στην “αλλαγή στάσης” των κυβερνητικών – εργοδοτικών συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – ΕΑΚ.

Κανένας να μην εγκλωβιστεί σε “νέους” συνδικαλιστικούς συνδυασμούς που είναι στα “σκαριά” ενόψει των ερχόμενων εκλογών του σωματείου. Δημιουργούνται σχεδιασμένα από τους ίδιους για να ξαναπάει η ψήφος στον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό από άλλη τάχα “ανεξάρτητη πόρτα”.

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι

Η μελάνη στις ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ και του ΕΑΚ δεν έχει στεγνώσει, τα λόγια τους στην πύλη του εργοστασίου ακόμη αντηχούν. Πριν 2 μήνες η ΔΑΚΕ μας έλεγε πως “η ΛΑΡΚΟ κλείνει”, το ΕΑΚ πως “η κυβέρνηση θα σώσει τη ΛΑΡΚΟ”, οι δυο μαζί, αντάμα με την ΠΑΣΚΕ, πως “δεν είναι ώρα για ΣΣΕ, προέχει η διασφάλιση του μεροκάματου, να βάλουμε πλάτη”. Δύο χρόνια τώρα είναι 10κάδες οι φορές που όλοι μαζί στις συνεδριάσεις του ΔΣ απέρριπταν την πρόταση του ΕΑΜ για εξώδικη πρόσκληση στη ΛΑΡΚΟ, για ΓΣ, αγώνες για ΣΣΕ και κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών.

Δύο χρόνια τώρα συμφωνούν σε αυτήν τη λογική, για να αποπροσανατολίσουν και να δείξουν ότι είναι διαφορετικοί τάχα μεταξύ τους, ανά διαστήματα μπαίνουν στην κουτσομπολίστικη χυδαιότητα των προσωπικών αντιπαραθέσεων. “Απλώνει” ο ένας τα “άπλυτα” του άλλου. Οι διαφορές τους αρχίζουν και τελειώνουν εκεί, στο προσωπικό. Πολιτικά, συνδικαλιστικά είναι ίδιοι. Συμφωνούν με τα κόμματα τους και τα παραμύθια που μας λανσάρουν, συμφωνούν με την ΕΕ, συμφωνούν με την “ανταγωνιστικότητα”, με τους “διαλόγους” με την ΛΑΡΚΟ και όταν η ΛΑΡΚΟ χτυπά στο “ψαχνό” τα δικαιώματα μας “σκούζουν” με την ίδια κραυγή.

Εφόσον είδαν εργαζόμενους να τους παίρνουν χαμπάρι και να τους “γυρίζουν την πλάτη”. Εφόσον είδαν ότι οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ παρά την τρομοκρατία, βαρέθηκαν τους “διαλόγους” τους και απαιτούν τα δικαιώματα τους. Εφόσον η εκτόνωση των εργαζομένων με τις 4ωρες στάσεις δεν τους βγήκε γιατί το ΕΑΜ έλεγε όχι στις κινητοποιήσεις χωρίς ΓΣ. Εφόσον κινδυνεύουν να έχουν απώλειες στις ερχόμενες εκλογές του σωματείου το Σεπτέμβρη. Μετά από όλα αυτά, από το “δεν είναι ακόμη η ώρα για ΣΣΕ” που έλεγαν πριν ένα μήνα, σήμερα μας λένε “δεν κάνουν ΓΣ και στέλνουμε εξώδικο γιατί θα χάσουνε χρόνο”. Από τη μίακαλούν το ΕΑΜ σε “ενότητα, να πάμε όλοι μαζί, να μας εμπιστευτούν οι εργαζόμενοι για το καλό όλων”, από την άλλη έχουν σχεδιασμένα αμολήσει δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ενόψει εκλογών του σωματείου το Σεπτέμβρη νέο συνδικαλιστικό συνδυασμό εγκλωβισμού στον συμβιβασμό, για να ξαναπάει η ψήφος στον εργοδοτικό συνδικαλισμό από την άλλη πόρτα.

Το ΕΑΜ συμφώνησε στο ΔΣ να σταλθεί εξώδικη πρόσκληση στη ΛΑΡΚΟ και πρότεινε ΓΣ έτσι ώστε στις διαπραγματεύσεις το ΔΣ να είναι οπλισμένο με νέα απόφαση ΓΣ και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ΣΣΕ, όπως αυτό που έχει καταθέσει το Μετάλλου. Διαφώνησαν. Προτείναμε στη διαπραγμάτευση, εάν γίνει αυτή, το σωματείο να έχει βάση συζήτησης το ολοκληρωμένο σχέδιο ΣΣΕ του Μετάλλου, το οποίο σχέδιο ΣΣΕ μέσα στις 35 σελίδες του έχει ενσωματωμένα και δίνει συγκεκριμένο ορισμό και στα 10 γενικά και αόριστα αιτήματα του σωματείου. Διαφώνησαν. Προτείναμε να αξιοποιηθεί στην διαπραγμάτευση όλο το υλικό που έχει αποσπάσει το Μετάλλου από την επιθεώρηση εργασίας και στο οποίο υλικό αναφέρεται η παράνομη καταπάτηση των τριετιών και των αναβαθμίσεων. Διαφώνησαν.

Διαφώνησαν στα παραπάνω και μας είπαν “ότι ο δικηγόρος του σωματείου τούς είπε πως η ΛΑΡΚΟ έχει το δικαίωμα να μας πάει μονομερώς στον ΟΜΕΔ και αν μας πάει, το σωματείο είναι υποχρεωμένο να κάτσει στον διαιτητή, να βάλει τις προτάσεις του και ο ΟΜΕΔ θα βγάλει απόφαση αναγκαστική”.

Το παραπάνω που έχουν στο μυαλό τους είναι και το πιο επικίνδυνο. Το παραπάνω δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει είναι ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί να προσφύγει στον ΟΜΕΔ, όπως βεβαίως μπορούν και οι εργαζόμενοι. Ο ΟΜΕΔ μπορεί να βγάλει απόφαση με ή χωρίς την συμμετοχή του σωματείου ή της ΛΑΡΚΟ. Η απόφαση όμως για να είναι αναγκαστική και εφαρμοστέα, για να έχει επέκταση στους εργαζόμενους, θα πρέπει να υπογράψουν και τα δυο μέρη στο τέλος.

Από αυτήν την άποψη το ΕΑΜ ξεκαθαρίζει:

Αν η ΛΑΡΚΟ παρουσιαστεί στην εξώδικη πρόσκληση και αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, οι δυο συνδικαλιστές του ΕΑΜ θα καταθέσουν στα πρακτικά τα έγγραφα του ΣΕΠΕ για την καταπάτηση των τριετιών και των χρημάτων στις αναβαθμίσεις και το ολοκληρωμένο σχέδιο ΕπΣΣΕ. Αν οι άλλες παρατάξεις δεν υιοθετήσουν ως σωματείο τα παραπάνω, παίρνουν και την ευθύνη για την συνειδητή πλέον προχειρότητα που θέτουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Με αυτά τα ντοκουμέντα στο τραπέζι η ΛΑΡΚΟ στριμώχνεται. Ακόμη και αν η ΛΑΡΚΟ πάει την διαδικασία στον ΟΜΕΔ τα παραπάνω είναι υπέρ των εργαζομένων.

Γιατί άραγε θέλουν να πάνε “χύμα” και όχι οργανωμένα σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την ζωή των εργαζομένων; Καμιά εμπιστοσύνη στη λογική τους.

Η διοίκηση με κυβερνητική εντολή λανσάρει “παραμύθια της Χαλιμάς”. “Θα βάλουμε λεφτά στο ασφαλιστήριο, θα τα βρούμε ,θα… και θα… και θα….”, “λάδι μπόλικο και τηγανίτα τίποτα”. Καταργεί πρωινές βάρδιες, εφαρμόζει το “στρατηγικό σχέδιο” κατά γράμμα.

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση ξεσκεπάζει το σχεδιασμό της και τις διαθέσεις της. Από τη μια διατυμπανίζει την “επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την έξοδο από τα Μνημόνια” , από την άλλη καταψηφίζει την πρόταση νόμου 580 σωματείων για την επαναφορά των ΣΣΕ. Ημέρα πένθους που κήρυξε η ίδια για το έγκλημα στην Ανατολική Αττική και στη Βουλή κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις προέδρων και συμβούλων σε επιχειρήσεις που είναι υπό κρατικής ευθύνης, όπως η ΛΑΡΚΟ, για να εφαρμοστούν τα “στρατηγικά σχέδια” με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τις διοικήσεις. Το ΕΑΚ μας καλεί να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση, η ΔΑΚΕ νοσταλγεί την αλλαγή της με μια κυβέρνηση της ΝΔ.

Η τεράστια και πλούσια πείρα που έχει ο καθένας μας πρέπει να αξιοποιηθεί, 10 χρόνια χωρίς ΣΣΕ, χωρίς τριετίες, άλλα τόσα στους δουλεμπόρους – εργολάβους ή με ΔΠΥ δεν ξεχνιούνται. Η υπογραφή της ΛΑΡΚΟ σε μια ΣΣΕ στα μέτρα των δίκαιων αιτημάτων μας δεν είναι υπόθεση διαλόγου, είναι υπόθεση αγώνα.

Το ΕΑΜ υιοθετεί το σχέδιο ΣΣΕ του Μετάλλου, ρίχνεται στη μάχη για την προετοιμασία αγώνων έτσι ώστε να γίνει ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Ανεξάρτητα αν συμφωνείτε σε όλα μαζί μας, σας καλούμε σε συστράτευση».